Speciale editie voor VMBO en ander voortgezet onderwijs

Het Maak je eigen boek!-pakket was uitverkocht, maar vanaf nu is het er weer en kunt u leerlingen op de leukste manier die er is leren hoe boeken ­ontstaan: door hen er zelf eentje te laten maken. Met de materialen, attributen en ­instructies van het Maak je eigenboek!-pakket en met de computer maakt iedere ­leerling een eigen boek, vanaf het maken van de inhoud tot en met het ontwerpen, ­opmaken, ‘drukken’ en binden.

Doel van Maak je eigen boek! is jongeren op praktische en aansprekende wijze te informeren over de verschillende aspecten van boeken. Boeken lezen of bekijken is leuk en interessant, maar het is net zo leuk en interessant en waarschijnlijk veel span­nender om ze zelf te maken!

maak je eigen boek - handleiding

Maak je eigen boek! informeert, zet aan tot zelfwerkzaamheid met hoofd, hart en handen, maakt nieuwsgierig, stimuleert de creativiteit, biedt aanknopingspunten voor samenwerking, extra ­lessen en gastlessen, excursies en exposities (de ­zelf­gemaakte boeken!) etc..

Maak je eigen boek! is toegesneden op het gehele VMBO en geschikt voor alle leerwegen, zowel de meer theoretische als de meer praktijkgerichte. De docent kan de nadruk leggen op het creatieve, het praktische of het theoretische, op het schrijven of het illustreren, op de vormgeving, het ‘drukken’ of het binden of op een combinatie daarvan. Het ­resultaat is altijd bijzonder en iets om trots op te zijn: een echt eigen boek!

Vanaf het maken van de inhoud tot en met het binden
Door zelf de inhoud te maken, het boek te ont­werpen, op te maken, te printen en te binden, ­maken de leerlingen kennis met de hele wereld van het boek en ­zullen ze ­boeken en alles wat ermee te maken heeft met geheel andere ogen ­bekijken. ­Boeken zijn er niet alleen om te lezen en om ­plezier aan te beleven, of om te leren en ­dingen in op te ­zoeken. Ze zijn ook een ­expressiemiddel voor ­degenen die ze schrijven, ­illustreren en ontwerpen, en een technische uitdaging voor degenen die ze drukken en binden.

Het aardige van Maak je eigen boek! is bovendien dat de leerlingen ervaren dat iedereen een eigen boek kan ­maken. Je behoeft niet per se goed te ­kunnen schrijven. Met ­verzamelen, fotograferen, tekenen en-of schilderen en met creativiteit en ­handigheid worden fantastische resultaten bereikt.

‘Ik heb laatst Maak je eigen boek! de vmbo-editie bij u besteld en ik heb het binnen. Het ziet er prima uit, mijn collega Nederlands is ook helemaal enthousiast. Nu is mijn vraag of u nog zo’n pakket heeft voor 30 leerlingen.’  (Reactie op Maak je eigen boek!  november 2014)

Waaruit bestaat het pakket?
In Maak je eigen boek! zitten alle materialen en attributen voor 30 leerlingen om ieder een eigen boek te maken van 148 x 210 mm en 32 pagina’s dik: papier voor het binnenwerk, de schutbladen en de band, bord, boekbindersgaren, lijm, naailint, ‘overlijmmateriaal’ en kapitaalband, een vouwbeen, een lijmkwast, en voor iedere leerling een naainaald en een instructiebrochure. Voor de docent is er een praktische handleiding met alle noodzakelijke instructies, aardige en nuttige tips en een verklarende lijst van vakt­ermen. Daarnaast is er een speciale website met allerlei aanvullende informatie voor zowel de docent als de leer­lingen.

Een serieus project
Het advies is Maak je eigen boek! serieus aan te pakken, er alle tijd voor te nemen en er een echt project van te maken, gesplitst in deelprojecten (inhoud, ontwerp, opmaak en printen en binden) en eventueel gespreid over verschillende vakken. ­Alleen op die manier heeft het project zin en zullen de leerlingen er plezier aan beleven.

Schrijven – samen met Khalid Boudou!
Voor het geval u de leerlingen opdracht wilt ge­ven een verhaal te schrijven en u ze enigszins op weg wilt helpen, heeft de bekende schrijver Khalid Boudou alvast het begin geschreven. De leerlingen kunnen zijn ‘afmaakverhaal’ downloaden vanaf de website van het project. Op de website staan ook tal van tips van de schrijver om de leerlingen te ­motiveren en te inspireren.

Niet duur
Eén lespakket Maak je eigen boek!, geschikt voor 30 leerlingen, kost € 89,– inclusief BTW en verzendkosten. Dat is € 3,00 per leerling!