Schrijftips

Met het verhaal begin kun je echt alle kanten op. Is meneer Schmitz een crimineel die Eli in een gevaarlijk avontuur sleept? Of juist een goedzak die Eli uit de sleur helpt en hem aan een mooi en interessant baantje helpt, waar hij ook nog eens de liefde van zijn leven ontmoet? Wil je een sprookje vertellen of juist een heel realistisch verhaal? Wordt je verhaal spannend, humoristisch, romantisch of juist dramatisch? Jij mag het echt allemaal zelf bepalen. Het is jouw verhaal!

Hoe kun je het spannend maken?
Wat je ook besluit met het verhaal te doen: maak het vooral lekker avontuurlijk, -spannend en gek. Denk er ook aan: zit er genoeg humor in?
Zorg verder voor spannende ontmoetingen en wendingen.
Wie en wat komt Eli allemaal tegen? Wat gebeurt er allemaal? Beschrijf ook de -gedachten van Eli tijdens het avontuur. Wordt hij bang? Of stelt hij zich juist over-dreven stoer op?

Vergeet de details niet. Bijvoorbeeld de ouders en de vrienden van Eli in dit verhaal. Hoe ervaren zij de verdwijning van Eli? Belt Eli ze op een gegeven moment op? Gebeurt er iets waardoor ze erachter komen dat hij ver weg is? Bellen ze de politie? Het journaal?

Vertel ook iets meer over de personages. Hoe zien de personages eruit? Hoe ziet Eli eruit? Wat draagt hij voor kleren? Is hij hip of juist suf? Je kunt uit de tekst opmaken dat Hans Schmitz een vreemde meneer is. Hoe ziet hij er volgens jou uit? Is hij getrouwd? Spaart hij smurfen? Heeft hij kinderen? Een dikke kat misschien?

Maak het jezelf gemakkelijk. Denk bij het beschrijven van de personages in dit verhaal aan jezelf en de mensen in je omgeving. Hoe zouden zij reageren in zulke situaties?

Verras je lezer! Laat Eli iets doen of zeggen wat de lezer totaal niet van hem zou verwachten. Bedenk een verrassend einde.

Het schrijven
Schrijven is durven en doen! Durf de woorden op papier te zetten. Jij bent de baas over je verhaal. Laat de fantasie los. Durf je eigen verhaal te maken!

Probeer in de flow te blijven en een lange tijd achter elkaar te schrijven. Maak je daarbij in eerste instantie niet druk om schrijffouten. Neem eerst goed de tijd om je verhaal neer te zetten. Later kun je de tekst verbeteren.

Schrijven is als muziek maken. De stukken moeten mooi in elkaar passen en de tekst moet lekker lopen. Het kan helpen om voor het schrijven eerst naar je favoriete muziek te luisteren. Ook is het goed om zo nu en dan je tekst hardop te lezen. Zo merk je of je een goed ritme te pakken hebt.

Om te doen!
Hoe ziet volgens jou de vrachtwagen van Hans Schmitz eruit? Laat je verbeelding spreken. Beschrijf of teken de vrachtwagen.

Vrachtwagens worden vaak op verschillende manieren door de chauffeurs versierd. Check even wat plaatjes van vrachtauto’s op internet. Print ze uit.

Hoe zou jij je eigen vrachtwagen versieren?

Maak op straat foto’s van bijzondere vrachtauto’s.

Wat je ook zou kunnen doen is enkele vrachtwagenchauffeurs interviewen. Wat maken zij allemaal mee op hun reizen? Je mag dit uiteraard verwerken in je verhaal.

Pak een ouderwetse papieren kaart of gebruik internet en stippel de route uit die Eli, samen met meneer Schmitz, volgens jou gaat rijden. Blijven ze in Nederland? Of gaan ze juist ver weg?

Maak een lijst van muziektracks, die jij passend vindt bij jouw verhaal. Je kunt ook je eigen rap schrijven en opnemen!