Het pakket voor basisscholen

Let op! De editie voor de basisschool is voor langere tijd uitverkocht en kan niet worden besteld!

Een succesvol lespakket voor groep 6, 7 en 8
Ook dit schooljaar kunt u kinderen op de leukste manier die er is leren hoe boeken ontstaan, namelijk door hen er zelf eentje te laten maken. Het Maak je eigen boek!-pakket van de Grafische Cultuurstichting is daar speciaal voor ontwikkeld. En voor het geval u de leerlingen opdracht wilt geven een verhaal te schrijven, heeft de populaire kinderboekenauteur Reggie Naus reeds het begin geschreven. Bovendien geeft hij de leerlingen praktische tips om het verhaal te voltooien.

Waaruit bestaat het pakket?
Van het schrijven tot en met het binden
Maak je eigen boek! is een lespakket waarmee leerlingen van 9 tot 12 jaar op een actieve manier kennismaken met de creatieve, technische en ambachtelijke kant van boeken. Door zelf een boek te schrijven, te illustreren en te binden gaan kinderen boeken met andere ogen bekijken: ze beseffen wat er allemaal aan te pas komt. En het zal ze zeker ook prikkelen tot het lezen van boeken, om te beginnen natuurlijk de exemplaren van elkaar. Ieder van hen heeft straks immers een ander, zelf bedacht boek.

Maak je eigen boek - instructies voor basisschool

Wij vinden het een mooi project en de kinderen kijken ernaar uit, want die weten van voorgaande jaren hoe leuk het is. (Basisschool De Hoogakker)

Waaruit bestaat het pakket?
In Maak je eigen boek! zitten de materialen waarmee 35 kinderen ieder een boek kunnen maken van 12,5 x 20 cm en 32 pagina’s dik: papier, schutblaadjes, boekbandjes, boekbindersgaren, lijm, naailint, ‘overlijmmateriaal’ en kapitaalband. Verder bevat het lespakket een vouwbeen, lijmkwast en voor iedere leerling een naainaald en een vel met getekende instructies en schrijftips. Niet bijgeleverd worden de al op school aanwezige benodigdheden om de boeken te schrijven en te illustreren. Daarnaast zijn per groep een schaar en een (niet te scherp) mes of een briefopener nodig. Behalve de genoemde materialen en attributen vindt u in het pakket een docentenhandleiding met alle noodzakelijke instructies plus een groot aantal praktische en leuke tips. Bovendien bevat deze handleiding een verklarende lijst van vaktermen, de adressen van nuttige organisaties en ideeën voor aanvullende lessen en excursies.

Wat komt er allemaal bij kijken?
Binden: een leuk en leerzaam karweitje; Om te beginnen moeten de kinderen voor hun eigen boek een stapeltje ‘plano’ (ongevouwen) vellen papier vouwen tot ‘katernen’. Daarna naaien ze deze aan elkaar en plakken ze er schutblaadjes op. Na het ‘overlijmen’ gaan ze de kapitaalbandjes aanbrengen en de inhoud in het bandje ‘zetten’. Na het opensnijden van de katernen hebben ze dan een echt gebonden boek. En reken maar dat ze daar trots op zijn.

Maak je eigen boek - kinderen aan het werk

Schrijven, samen met een bekende auteur!
De leerlingen hoeven de inhoud van hun boek niet helemaal zelf te bedenken. De populaire kinderboekenschrijver Reggie Naus heeft speciaal voor hen al een begin geschreven. De opdracht is: zijn verhaal helemaal naar eigen idee afmaken, met een spannend, ontroerend of ander einde. Als dat geen inspirerende opgave is…

Helemaal zelf bedenken?
Misschien vindt u het aardiger als de kinderen hun verhaal helemaal zelf bedenken of een ander boekje maken, bijvoorbeeld over een project op school. Dat kan. Het Maak je eigen boek!-pakket bevat voldoende blanco papier.

Tot slot: lekker illustreren
Het boek dat de kinderen samen met Reggie Naus hebben geschreven moet natuurlijk geïllustreerd worden – een klus waaraan ze veel plezier zullen beleven. De illustraties zijn met eenvoudige middelen als (kleur)potlood, fineliners, acryl- of plakkaatverf en ook met knipsels of bijvoorbeeld zelfgemaakte stempels te maken.

Hoeveel tijd vraagt ’t?
Het binden van de boekjes kost ongeveer drie uur. Voor het bedenken en het in klad en net schrijven van het verhaal kunt u tweemaal twee of drie uur rekenen. Het illustreren zal ongeveer evenveel tijd nemen. Tenzij de leerlingen zo in de ban van hun eigen boek raken dat ze tot het uiterste willen gaan. In dat geval vragen de tekst en illustraties meer tijd, aldus de ervaringen van docenten.

De afgelopen 6 jaar heb ik voor mijn groep 8 steeds het lespakket Maak je eigen boek! besteld en met heel veel plezier en onwaarschijnlijk mooie resultaten hiermee gewerkt. (Delftsche Schoolvereeniging).

Helemaal niet duur
Een lespakket Maak je eigen boek! geschikt voor 35 leerlingen kost € 89,– inclusief BTW en verzendkosten. Dat is nog geen € 2,60 per kind.

Tijdig bestellen!
Bestellen is heel eenvoudig via de link ‘bestellen’. U ontvangt het pakket binnen vijf werkdagen.